Spar på ferien – gør rejsebureauets arbejde selv

1. august 2017 0 Af frank-e.dk

Den danske sommer er lunefuld, hvilket endnu engang er blevet bekræftet her i 2017, hvor regnen er skyllet ind over sommerlandet og temperaturen i skoleferien har ligget solidt omkring de 15-20 grader. Nu er ferien ved at være slut, og du sidder måske allerede og overvejer, hvordan det blev så dyrt at tage på ferie i 2017 og hvad du skal gøre i 2018 for lige at have lidt ekstra til alt det andet, du også gerne vil bruge penge på. Eller hvordan du kunne have sparet lidt på rejsen og spist og drukket lidt bedre, givet børnene flere is eller oplevet lidt mere på feriedestinationen.

Således er dette indlæg en smule for sent på den – for 2017 – men jeg havde ikke rigtig lyst til at fortælle om mine besparelser, hvis det viste sig, at familieferien skuffede. At hotellet ikke var bygget, lejebilen bulet og flyet fra 1967. Eller at der flød pøller rundt i poolen, eller at uforudsete gebyrer og ekstraudgifter alligevel sneg sig ind og udhulede den forudsete besparelse. Eller …

Det har nu vist sig, at det heldigvis ikke forholdt sig således, tværtimod er familien for et par uger siden hjemkommet efter veloverstået, komfortabel og behagelig ferie på danskernes yndlingsrejsemål, Mallorca, i den traditionelt dyre industriferie, højsæsonen.

Hvis du selv skal planlægge din ferie, er det første, du skal finde ud af, hvor du skal hen – og hvad stedet skal kunne? Hvis du har mindre børn, vil de nok gerne have en pool eller i det mindste en strand i nærheden. Hvis der er varmt (og sommerferien er jo traditionelt solferie), vil aircondition nok være rart for de af os, der er vant med det danske klima.

Med Mallorca har undertegnede spillet på det sikre, men turen kunne ligeså vel være gået til Grækenland, Italien, andre steder i Spanien, Kroatien, Portugal, Frankrig eller en mængde andre rejsemål.

I højsæsonen er det imidlertid sådan, at flybilletterne som følge af udbud og efterspørgsel som oftest er dyre, og valget af Mallorca blev – i begyndelsen af maj – truffet ud fra, at flybilletterne til øen var relativt billige i modsætning til stort set alle andre rejsemål, flyvetiden var kort, og at distancen til familiens midlertidige bolig ville blive hurtig og uproblematisk at tilbagelægge.

Når du vælger dit bestemmelsessted kan det være en god idé at se lidt på flyvetider og flypriser på et eller flere af de mange flybillet-websites – vi brugte flybillet.dk i dette tilfælde – og vurdere, hvordan det harmonerer med pris og faciliteter på den lejlighed eller det hotelværelse eller hus, du og familien gerne vil bo i en uge eller to.

Formodentlig har du på f.eks. booking.com, airbnb , homeaway.dk eller hotels.com allerede været inde og kigge lidt på steder og faciliteter og måske har du også en mere specifik idé om, hvor i skal hen. Hvis du allerede ved det, kan du jo bestille i god tid, det er ofte billigere. En anden måde at spare penge på er at rejse i hverdagene i stedet for fredag-søndag – traditionelle charterrejser er jo ofte med afrejse en af disse tre dage, hvorfor der er færre billetter tilgængelige og mere travlt i lufthavnene.

Vi rejste med SAS fra Kastrup mandag d. 10. juli og kom hjem ugen efter, og betalte ca. 5700 kr. for en rejse for fire personer tur/retur, inkl. check-in-bagage for de to voksne deltagere.

Via booking.com havde vi lejet en ferielejlighed med køkken, vaskemaskine, to soveværelser, altan, aircondition, adgang til pool og under 100 m. fra stranden  for ca. 7900 kr. for en uge. Lejligheden ligger i Canyamel, som er et ret roligt sted, et bevidst valg, da meget turistoverrendte byer som Alcudia eller Magaluf ikke virkede som idéelle steder at tage hen med mindre børn.

Ifølge de anmeldelser, vi kunne finde om stedet, var det helt fint og familievenligt, og vi var da også yderst tilfredse med venlig betjening og besvarelse af spørgsmål, omend Canyamels beboere var overraskende dårlige til engelsk, taget i betragtning, hvor mange turister, der besøger Mallorca.

Det er muligt at leje bolig billigere andre steder i Europa, men i så fald var flyrejsen samt transport fra lufthavnen blevet en del dyrere – men igen, muligvis kan dette afhjælpes ved at bestille i bedre tid eller være lidt heldigere – hele rejsen blev bestilt i løbet af få timer, og det er muligt, at vi var havnet et helt andet sted, hvis vi havde bestilt en anden dag.

Da vi er en familie og havde tænkt os at se lidt på øen, havde vi desuden lejet en bil, og som de fleste rejsevante ved, kan billeje være lidt af en jungle, særligt økonomisk og servicemæssigt. Ligesom med flyrejser findes der talrige portaler for billeje – som ofte er – eller synes – billigere end at booke bilen direkte hos udlejningsselskabet.

Imidlertid skal bilen også forsikres, da skader og lignende ellers kan blive meget dyre, ligesom brændstofpolitik (skal bilen afleveres med fuld tank eller er der en eller anden form for sære og dyre ekstragebyrer?) også er værd at gennemgå. Nettet rummer desuden anmeldelser af biludlejningsselskaberne, og det er nok værd at holde sig fra dem med de mindre gode anmeldelser.

I nogle tilfælde får man desuden bedre service ved at booke direkte hos udlejningsselskabet, da de forskellige portaler konkurrerer indbyrdes og er med til at dumpe priserne og dermed udlejerens indtjening.

Nogle vil anbefale at vælge et af de internationale selskaber, men de er ofte væsentligt dyrere end de mere lokale, hvorfor vi igennem rentalcars.com fandt frem til Centauro, hos hvem vi lejede en Ford Focus eller lignende. Eller lignende viste sig siden at være at være en Citroën C4 Cactus, og det kostede ca. 1550 kr. for hele ugen, inkl. gebyr for en ekstra fører. Biludlejningsselskabet har en bus, som kører fra lufthavnen (som er stor i Palma) til selskabets adresse i nærheden (dette er ret almindeligt over hele verden). Vi havde lidt svært ved at finde denne bus, men da vi nåede frem, var der ingen problemer eller forsøg på mersalg.

Vi havde købt bilforsikring hjemmefra, da vi kloge af skade ved, at biludlejningsselskaberne tjener store profitter på forsikring – det havde vi gjort via Worldwide Travel Insurance for ca. 190 kr. for ugen for begge førere – dette er under halvdelen af, hvad udlejningsselskaberne typisk  kræver.

Herudover havde vi i bagagen medbragt vores egne børnesæder til bilen, da leje af to af disse for en uge hos selskaberne ofte løber op i noget, der nærmer sig prisen på leje  af bilen (!).

Således kom selve rejsen inkl. billeje og bolig til koste os 15340 kr. for en uge, hvilket, at dømme efter priserne blandt de etablerede rejsebureauer, har sparet os for 5-10000 kr.

Det var så min historie – skulle du eventuelt havde mindre succés med DIN booking, så vil eventuelle klager havne i min papirkurv. Som altid, når man gør noget selv, er det på eget ansvar.